P.P.H. CZECH - POL - SLOV
Ryszard Sąsiadek
ul. Kraljevska 24/35
65-636 Zielona Góra
tel. (068) 323 80 19
kom. 0602 648 765
kom. 0604 212 506
fax. (068) 323 80 19
e-mail: czechpolslov@wp.pl
Przyrząd do pomiaru CO2 powietrza resztkowego w szyjce butelki cyfrowy typ ICA
Przyrząd pomiarowy umożliwia oznaczenie zawartości:
- powietrza resztkowego w szyjce butelki /EURO, NRW/, puszkach i party beczkach.
- CO2 w piwie, w butelkach, puszkach i party beczkach.
Zasada pomiaru
Przyrząd do oznaczenia zawartości CO2 wykorzystuje pryncyp prawa Henriego, a zawartość CO2 ustala się z pomocą pomiaru równoważnych wielkości temperatury i ciśnienia po mechanicznym wytrzepaniu CO2 rozpuszczonego w piwie.
Opis przyrządu
Przyrząd składa się z dziurkacza, podstawy przyrządu, mechanizmu podnoszącego, zespołu zapewniającego mechaniczne wytrzepanie CO2 z piwa, biurety, naczynka na ług, wężyka podłączeniowego, manometru, rtęciowego etanolu i nomogramu, na którym odczytuje się ilość CO2.
Postępowanie robocze podczas pomiaru
Przed pomiarem, pod głowicę przyrządu z zamkniętymi kurkami kulowymi, postawić zakapslowaną butelkę. Obrotem dźwigni mechanizmu podnoszącego przekłuć kapsel, po czym do butelki przesunie się iglica, a gazy z szyjki butelki po otwarciu kurka przemieszczą się do biurety gazowej. Tworzenie się piany, która wytłoczy powietrze szyjkowe, można po części stymulować wtryskiem piwa, za pomocą pompki o małym skoku tłoczka. Zawartość powietrza resztkowego określona zostaje w wyniku absorbcji CO2 przez wodorotlenek potasu w biurecie gazowej. Po wytłoczeniu gazu z przestrzeni szyjkowej przez pianę i zamknięciu kurka kulowego za pomocą pompki naciągnąć piwo i powrotnym wtrysknięciem uwolnić CO2 rozpuszczony w piwie. Wtrysk można powtarzać dla dobrego odgazowania. Na manometrze odczytać wartość ciśnienia. Otworzyć kurek
odpuszczający, wyjąć butelkę z przyrządu i rtęciowym etanolem zmierzyć temperaturę piwa w butelce. Na monogramie ustawić na przeciw sobie odczytane wartości ciśnienia i temperatury, a na górnej podziałce odczytać ilość CO2 rozpuszczonego w piwie.
Parametry techniczne
Zakres pomiaru CO2: 2 do 7,8 g/litr.
Zakres pomiaru temp: -10° do +60° C.
Zakres pomiaru ciśnienia: 0 do 250 kPa lub /w barach albo w psi/.
Dokładność pomiaru zawartości CO2: +/- 0,2 g/l albo +/-0,02%.
Dokładność pomiaru temp: +/- 0,5° C.
Dokładność pomiaru ciśnienia: 2,5.
Rozpiętość dostawy
Właściwy przyrząd pomiarowy, wężyki połączeniowe, roboczy manuał, miska na butelki.
Wyposażenie
biureta gazowa /tylko na zamówienie klienta/.
P.P.H. CZECH - POL - SLOV Ryszard Sąsiadek, 65-636 Zielona Góra, ul. Kraljevska 24/35
tel. (068) 323 80 19, kom. 0602 648 765, kom. 0604 212 506, fax. (068) 3238019, e-mail: czechpolslov@wp.pl
.
Copyright © 2009 Maryag
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL